Povratak

Promjena boje krzna kunića | Linjanje i njega dlake kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Primjetila sam da se kuniću mijenja boja boja dlake. Zanima me je li to normalno ili da ipak potražimo pomoć veterinara? Šaljem vam i slike da možete vidjeti o čemu se radi. Lp, Patricija

O: Mijenjanje boja krzna je evolucijski mehanizam preživljavanja. Kunići i zečevi se linjaju nekoliko puta godišnje, tijekom čega može doći do promjene boje krzna. Ljeti kada je kunić više izložen sunčevoj svjetlosti dolazi do sinteze pigmenta melanina i krzno je tada tamnije boje. Zimi je suprotno, krzno može biti svjetlije i naravno deblje. Poznato je da divlji zečevi na sjevernoj polutki ljeti imaju smeđe krzno, a zatim nakon linjanja zimi imaju potpuno bijelo krzno da se bolje uklope u svoj okoliš, takve promjene su moguće i kod kunića.

Vašeg kunića češljajte 1x tjedno, tako održavate krzno uredno, ubrzavate proces izmjene dlake tijekom linjanja i sprječavate gutanje dlake do kojeg dolazi kada se kunić uređuje.

Tamno krzno počne smeđiti, kao na slici koju ste poslali, obično onda kada je kunić dosta izložen sunčevoj svjetlosti. Smatram da nemate razloga za brigu oko promjene boje krzna na Vašem kuniću.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr